Бяло и черно, Фън Шуй

Изберете правилните фън шуй цветове за хармоничен дом
Основните цветове и тяхната връзка с петте елемента във философията на Фън Шуй: Бяло и Черно

Бяло: свързва се c елемента метал, олицетворява умствена яснота, продуктивност и завършеност. 

 

Бяло
Бяло

Тъй като бялото често не се смята за цвят, по скоро се тълкува като липса на цвят, може да бъде представено като празен лист. Върху този лист можете да създадете много вълнуващи и красиви неща които да подкрепят вашият живот и засилят вашата енергия. Този “цвят” представлява страната на “Ян” в елемента на Тай Чи, тоест е светлата част от символа “Ин-Ян”. Елементът метал осигурява яснота, която подпомага например вземането на решения или спирането на тревожни мисли. Може да е много полезно за вземане  рационални, бизнес и делови решения. 

 

 

 

бяло и черно
бяло и черно

Бялото се свързва с ново начало, чистота и невинност, но и със стерилност, студ и липса на емоция. В много култури бялото е свързано със зимата, което е летаргично състояние, когато земята си почива. Белият цвят е подходящ за дневни и в медитативни пространства, подходящ за зони като спалня и стаи, насочени към семейството, за насърчаване на творчеството и положителната енергия. Използването му в западния, северозападния и североизточния ъгъл на къщата също може да бъде от полза за движението на енергията “Чи” в пространството. Белият цвят в комбинация с черно създава усещане за баланс и хармония. Не забравяйте, че различните нюанси ще променят значенията на цветовете, така че помислете за това, когато избирате тоновете с които искате да работите. Определете намеренията си, докато работите с цветовете и елементите, за да активирате още повече неговата енергия и потенциал.

Черно
Черн

Черно, свързва се c елемента вода, олицетворява: неизвестното, безкрайно знание. Свързан е с тишината, мъдростта и тихото съзерцание, както и с потайността, мистериозността и защитеността.  Това е цветът на силата и властта. Свързан е със зоната на кариерата на картата на Фън Шуй Багуа, поради което хората често го включват в офисите си, за да насърчат чувството за сила и мощ..

 Ако бялото е липсата на цвят, то черното е сборът от всички цветове. Това е и страната “Ин” на символа Тай Чи, тоест е тъмната част от символа “Ин-Ян”. Черното е цветът, който символизира нощта и безкрайното, необятното, неизвестното, загадъчното, мистериозното в живота на хората. Този цвят няма негативен контекст във философията на Фън Шуй, както е в много други традиции. Фън Шуй приема че черният цвят и това, което той олицетворява, добавя дълбочина и дефиниция към цялата структура на пространствата, като има и положителна връзка с дълбочината и личното изследване. Той също така означава осигуряване на знания и насърчаване на търсенето на знания.

дизайн
дизайн

Като цяло черното е страхотен цвят за акцент, с който да работите, за да внесете вечна елегантност във вашия дом. Използвайте го с мярка в интериора на къщата или офиса, защото черното е интроспективно, може да се свърже и с празнота. Боядисването на къщата в черно може наистина да ограничи енергийните нива в къщата. Следователно черното може да бъде използвано за декоративни елементи като завеси, възглавници и т.н. в пространства където искате да внесете успокояване на енергийните нива. Със сигурност трябва да избягвате прекаленото използване на черно в детските стаи, както и в спалнята.

 

 

Попълнете контактната форма и ще получите допълнително информация директно на вашият имейл.

    С изпращането на съобщение към нас вие се съгласявате с нашите Политики за поверителност.

    Автор: Силвия Георгиева

    Menu