Интериорен дизайн и стилове

Тази публикация е в синхрон с мисията ни във Фондация “Kamer Design” и част от образователните дейности и открит обмен на знания и иновации в областите: архитектура, интериорен дизайн и визуални изкуства.

Какво е интериорен дизайн?

Интериорният дизайн се определя като „изкуството или процесът на проектиране на интериорната среда на стая или сграда“. „Процесът“ може да включва набор от правила, стратегия, строги насоки и бизнес планиране на креативно, техническо, устойчиво и функционално интериорно решение, което съответства на архитектурата на едно пространство.

Интериорният дизайн изисква изобретателност, развито естетическо чувство и изключителна креативност. Изправени пред неговите невероятно мощни, променящи живота и творчески изпълнени дизайни, той с право може да се счита за форма на изкуство.

Още повече, че тук креативността не се отнася единствено до умението за рисуване, извайване на форми или умело съчетание на цветове. Ние разпознаваме креативността в интериорния дизайн като иновация – да можем да откроим проблем, да го разберем, да обмислим възможните решения за да излезем с иновативни идеи за разрешаването на казуса. Това е изкуството да бъдеш интериорен дизайнер.

Стилове в интериорния дизайн

Като форма на изкуство, елегантно и субективно, схващанията за стила на дизайна могат да бъдат объркващи без обща базова рамка. Затова хората, които имат желание да променят интериора си, първо трябва да се запитат какви са техните предпочитания като визия и стил.

Ако не могат ясно да изразят своите виждания за функционалност и декориране на жилищно или друг вид пространство, това може да е голямо предизвикателство за интериорния дизайнер.

Надяваме се с тази статия да ви помогнем да се ориентирате в различните стилове в интериорния дизайн. Ще разгледаме някои от най-популярните стилове, като опишем ключовите им характеристики.

Финални думи:

Независимо от стила на интериорния дизайн, за нас проектирането на пространство означава оформяне на преживяването, което човек ще има вътре в него. Изживяване, което също ще повлияе на живота му и най-вече на настроението му. Интериорният дизайн е проект, който определя как ще функционира едно пространство, как ще изглежда и как ще се хареса на сетивата. Той трябва да отговаря на нуждите, културата и начина на живот на тези, които го обитават.

Ето защо е добре дизайнът да бъде поверен в ръцете на професионалисти, така че да е обмислен и да се съобразява с всички детайли – акустика, заобикаляща среда, позициониране, използване на цветовете и т.н. Много неща трябва да се вземат предвид, за да работи пространството и да се усеща завършено.

Ние можем да ви подкрепим и ръководим вашите дизайнерски решения и посока и да отговорим на всичките ви въпроси. Само попълнете формата и ние ще се свържем с вас.

  С изпращането на съобщение към нас вие се съгласявате с нашите Политики за поверителност.

  Ресурси:
  1) Rocheledecorating.com.au – 14 Most Popular Interior Design Styles Explained
  2) Decoroutdoor.com – Ultimate list of interior design styles, definitions & photos
  3) Foyr.com – 10 Most Popular Types of Interior Design Styles in 2021
  4) Bobbyberk.com – What’s Your Interior Design Style: A Breakdown of All the Styles
  5) Decorilla.com – Interior Design Styles 101: The Ultimate Guide

  Моля, имайте предвид, че всички продукти и/или имена на марки™ или запазени марки® споменати на уебсайта са собственост на техните притежатели. Ако сме използвали техните имена, то е било само с информативна и образователна цел без каквито и да е връзки и/или одобрения от/за тях. Всички споменати ресурси и материали са поместени на уебсайта с чисто обучителна цел. Полагаме максимални усилия да предоставяме актуална и качествена информация, но в никакъв случай не можем да гарантираме за постигането на конкретни резултати в следствие от нейното прилагане. Ако имате въпроси, свържете с нас. С удоволствие ще съдействаме.

  Menu