Комбинация на цветове за стени

Цветове за боядисване, или каква е най добрата комбинация на цветове за стени

Изборът на цветове, които се вписват във вашия интериор, не винаги е лесен. Тенденциите се променят, вкусовете се различни и не всички цветове подхождат на всеки дом. Със сигурност е възможно да експериментирате с боя и цвят, докато намерите успешна комбинация. Това е обаче е губене на много време и пари. Тук можете да прочетете как можете да направите успешна комбинация на цветове за стени, които да пасват на вашия интериор.

Комбинация на цветове за стени с ЦВЕТНИЯ КРЪГ

Цветовото колело се използва, за да се определи кои цветове вървят заедно. На него ще намерите всички цветове, които може да наблюдавате с цветна призма. Колкото по-далеч са цветовете в кръга, толкова повече ще контрастират един с  друг.

С помощта на цветното колело можете лесно да разберете кои интериорни цветове се съчетават добре. Можете да направите това по три различни начина: Комбиниране на контрастни цветове, Ton-Sur-Ton цветови комбинации и хармонични комбинации 

Комбиниране на  контрастни цветове:

Така внасяте сила и живот в интериора. Цветовете, които са един срещу друг в цветовото колело, са допълващи се цветове.

Чрез използването на тези контрастни цветови комбинации, като комбинация на цветове за стени, означав че избирате два цвята които се подсилват един друг. Това създава оживен интериор, който излъчва сила.

Най-често срещаните комбинации са зелено-розово, жълто-синьо, синьо-червено и лилаво-оранжево. На снимката  е избран контрастен черно-бял интериор.

Комбиниране на хармонични цветове:

Комбинация, за да получите спокойна и приятна атмосфера в интериора. Чрез комбиниране на съседни цветове на цветното колело получавате хармонични цветови комбинации. Често използвани комбинации са оранжево-червено, синьо-тюркоазено и зелено-жълто. За да допринесете за по добра комбинация на цветове за стени в стила на хармоничните цветове, най-добре е да ги комбинирате с неутрални тонове като бяло, сиво или черно. На снимката е избрана комбинация от земни тонове: бяло, бежово, кафяво и топло светло сиво, за интериор, носещ уют и спокойствие.  

 TON SUR TON цветове за дома

Ton-Sur-Ton са цветове със същия нюанс но различно количество бяло в тези цветове. Тоест променяте наситеноста на цвета чрез промяна на количеството на хрома или така нареченият чист цвят в него. Тази цветова комбинация, подходящи цветове за стаи е идеална за създаване на фини нюанси във вашия интериор. Можете да намерите нюанси на тон в тон в магазин за бои, като и да  използвате цветните мостри които се предоставят от производителите.

Тук винаги има един основен цвят с различни градации на бялото. Можете също да приложите принципа на тон в тон и в бял интериор. Като придадете на тавана и стените други нюанси на бялото, стаята ще се чувства много по-приятна. На снимката по-долу е избрана комбинация от бежови тонове (килим, масичка за кафе, лампа) и сиви тонове (под, стени, седалка) .

Автор: Илияна Овчарова

Искате ли да направите нещо смело и дръзко във вашият интериор, но се страхувате от крайния резултат?

Попълнете контактната форма и ще получите съвети и  допълнително информация директно на вашият имейл.

    С изпращането на съобщение към нас вие се съгласявате с нашите Политики за поверителност.

    Ресурси:

    Calsini, DesignIS

     

    Menu