Неутралност и стабилност. Сиво и кафяво

Сиво. Неутралност и стабилност

Неутралност и стабилност
Неутралност и стабилност

Сивото е цветът между черното и бялото. Чисто сивото е единственият цвят, на които не могат да се припишат никакви емоции от психологическа гледна точка. Това е цвят с малко или никакви положителни свойства. Това обаче не означава, че сивото няма ефект върху нас. Липсата на цвят също има последствия. Отрицателните асоциации се появяват по-бързо с този цвят, отколкото с други цветове. Нищо не символизира неутралност и строгост повече от сивото. Това е и цветът на максимална сдържаност или дори мрачност. Сивото е незабележимо, безразлично, настрана от всичко и всички, като често се  свързва със самота, тревога или тъга. Това е цветът на старостта. Регулирането на нюанса обаче може да доведе до много интересен обрат. 

Сивото често придобива емоционален ефект заедно с други цветове

Сивото се свързва с професионализъм и безвремие, следователно цветът се счита и за знак на сериозен и стабилен човек. В същото време плътното сиво може да излъчва елегантност и скромност. Комбиниран в добре премерено количество, нюанс и тон може да създаде страхотен акцент в интериора. Сивото изглежда автентично и не краде шоуто от действителния продукт. Освен това сивото не винаги се получава от смесва с чисто бяло и  чисто черно, то може да е смес от всички цветове  и по този начин може да придобие топли или студени качества и свойства.

 

Неутралност и стабилност
Неутралност и стабилност

Кафяво. Неутралност и стабилност

Кафявото е цветът на земята и дървото, символизира трезвост, стабилност, топлина, безопасност и сигурност, свързва с комфорт, означава близост до природата, надеждност. Кафявото е мъжки цвят, който излъчва увереност и неутралност. Въплъщава трезвост и не е толкова натрапчиво като зеленото, но е по-приятелски отколкото сиво или черно. Въпреки че цветът принадлежи към тъмните нюанси, той излъчва удоволствие, уют, мекота и чувственост.  

Амбивалентен цвят, тоест ефекта му се определя от интензивността на тоновете които използваме. Понякога се смята за старомоден и скучен. Стаите с дървена ламперия оказват незабавно уютен и успокояващ ефект върху нас. Кафявото е цвят, който, ако се използва правилно, придава на стаята стилен, дори изискан щрих.  Кафявото се състои от различни цветове и следователно може да се комбинира добре с други цветове. Кафявите тонове често се използват в обзавеждането на дома. Бъдете по внимателни с тъмно кафявите тонове, които, ако ги използвате прекомерно, създават негативна, напрегната атмосфера. 

Автор: Силвия Георгиева

Попълнете контактната форма и ще получите допълнително информация директно на вашият имейл.

    С изпращането на съобщение към нас вие се съгласявате с нашите Политики за поверителност.

    Моля, имайте предвид, че всички продукти и/или имена на марки™ или запазени марки® споменати на уебсайта са собственост на техните притежатели. Ако сме използвали техните имена, то е било само с информативна и образователна цел без каквито и да е връзки и/или одобрения от/за тях. Всички споменати ресурси и материали са поместени на уебсайта с чисто обучителна цел. Полагаме максимални усилия да предоставяме актуална и качествена информация. В никакъв случай не можем да гарантираме за постигането на конкретни резултати в следствие от нейното прилагане. Ако имате въпроси, свържете с нас. С удоволствие ще съдействаме.

    Menu