Влияние на цветовете. Избор и приложение

Точният избор и приложение на цветовете 

Ясно е, че цветът играе важна роля в живота ни, не всеки осъзнава това. Цветовете засягат толкова много аспекти от живота ни и това е по-дълбоко, отколкото осъзнаваме. С познанието за различното влияние на цветовете имате възможност да проектирате пространства, които наистина могат допренесат за вашето психическо и физическо благополучие, здравето ви и душевното благосъстояние. Точният избор и приложение на цветовете можете да допринесе за по-добър сън и отмора през нощта, да намали стреса или да увеличи производителността и доброто настроение през целият ден. 

Цветът е емоция

Един цвят, който е добре а да вземете предвид, е светло зелено. Това е цветът на баланса и хармонията между тялото, ума и емоциите. Той ни успокоява на примитивно ниво и е много положителен за хората, тъй като се намира в средата на цветовия спектър и не изисква почти никаква корекция, за да се види. Жълтото ни напомня за слънцето и ни изпълва с оптимизъм, позитивност и увереност. Ако ярко жълтото е твърде стимулиращо за контекста, помислете за „горчица“, „шафран“ или меки жълти тонове. Червеното осигурява физическа стимулация, еквивалентна на двойна доза еспресо. Ако силните червени нюанси са твърде стимулиращи, изберете по-светли тонове като „диня“ или меки червени нюанси, клонящи към розовото. Сините тонове са чудесни за пространства, където хората трябва да могат да се концентрират.

 

В заключение можем да обобщим че повечето цветове могат да имат както положителна, така и отрицателна асоциация. За това контекстът в които се използва цвета ще бъде решаващ при изживяването на цвета. Силата на цвета също играе роля в това. Колкото по-светъл е цветът, толкова по-мек е ефектът от него върху нас.

Когато използвате цветовете, е добре да вземете предвид ефекта и асоциациите които те създават 

Разбира се, има много повече цветове както и много различни цветови нюанси. Всеки от тях със собствено значение и влияние върху нас. Цветът създава атмосфера във всяко едно пространство и има определен ефект върху всеки един от нас. Когато използвате цветовете, е добре да вземете предвид ефекта, символиката и асоциациите, които този цвят предизвиква в хората. Ако използвате много различни цветове заедно, това може да предизвика хаос в пространството. Съчетаването на цветовете един с друг по подходящ начин, създава хармония и води до желания резултат.

Когато познавате специфичното влияние на цветовете, можете да ги използвате, за да подобрите вашата жизнена среда. Разбира се, ако имате каквито и да било въпроси, свържете се с нас. Екипът на Камер Дизайн с удоволствие ще ви помогне с това!

Автор: Силвия Георгиева

Попълнете контактната форма и ще получите допълнително информация директно на вашият имейл.

    С изпращането на съобщение към нас вие се съгласявате с нашите Политики за поверителност.

    Моля, имайте предвид, че всички продукти и/или имена на марки™ или запазени марки® споменати на уебсайта са собственост на техните притежатели. Ако сме използвали техните имена, то е било само с информативна и образователна цел без каквито и да е връзки и/или одобрения от/за тях. Всички споменати ресурси и материали са поместени на уебсайта с чисто обучителна цел. Полагаме максимални усилия да предоставяме актуална и качествена информация. В никакъв случай не можем да гарантираме за постигането на конкретни резултати в следствие от нейното прилагане. Ако имате въпроси, свържете с нас. С удоволствие ще съдействаме.

    Menu