Психологичен ефект. Червено и синьо

 

Червено

 Червеното се използва за енергизиращ или ободряващ психологичен ефект на човек който се чувства уморен и отпаднал. Подобрява кръвообращението и стимулира тялото и ума. Въпреки това, червеното трябва да се използва внимателно в цветовата терапия, защото то може да предизвика напрегнатост при хора които са чувствителни към него. Този силен цвят помага да се придаде на стаята топла, привлекателна или интимна атмосфера.  

Видът червено

психологичен ефект
психологичен ефект

Видът на червено, който използвате, зависи от намерението на чувството, което искате да предизвикате. От ябълково и ягодово червено до черешово и ярко червено. Известни марки използват червения цвят в тяхното лого когато искат да ви дадат усещането за сила и енергия. Червеното е един от най-силните сигнални и предупредителни цветове. Означава самочувствие, сила, жизненост, активност, динамизъм, страст и еротика. Проучванията показват, че жените в червена рокля са особено привлекателни и привлекателни за мъжете. Това е цветът на живота и любовта, но също и на съперничеството, гнева и агресията.

Бъдете внимателни с този цвят защото също така може да предизвика усещане на опасност, война, страдание и наказание. Неслучайно много знаци за забрана са червени, цветът алармира и стимулира.

Синьо

Хроматерапевтите използват синьото за лечение на депресия и болка. Синьото не е само любимият цвят в света , но проучвания в Шотландия и Япония показват, че синьото улично осветление намалява престъпността и самоубийствата. Синьото е цветът на морето и небето. Създава усещане за дълбочина, като в океан, така и на шир, като хоризонта. Създава вътрешен мир, както и хармония, баланс и удовлетворение. Синьото означава благополучие и истина, сериозност, честност и креативност. Синьото се свързва със спокойствието и тишината.  Това е цвят, който представлява ума, интелигентността и разбирането.

психологичен ефект
психологичен ефект

Видът синьо

психологичен ефект
психологичен ефект

Това е най-популярният цвят в световен мащаб – сред мъжете и жените. Свързва се с лоялност, надеждност, съпричастност и доверие. При синьото също има нюанси които могат да се се почувстват като хладни или далечни. Понякога се приема като консервативен, спокоен, студен цвят, свързан със статус и власт. Сини дрехи излъчвате баланс, ефективност и стабилност. Поради асоциациите с почтеност и искреност, синьото се използва широко в корпоративния свят. 

Счита се също, че по-тъмните нюанси на синьото имат седативен психологичен ефект. Могат да бъдат полезни за хора, които изпитват безсъние или други нарушения на съня.  

Синьото е най-успокояващият цвят, добър основен цвят за кабинети, офиси и също така особено подходящ за спалня или баня.  В синьо пространство ставате продуктивни. 

Попълнете контактната форма и ще получите допълнително информация директно на вашият имейл.

    С изпращането на съобщение към нас вие се съгласявате с нашите Политики за поверителност.

    Моля, имайте предвид, че всички продукти и/или имена на марки™ или запазени марки® споменати на уебсайта са собственост на техните притежатели. Ако сме използвали техните имена, то е било само с информативна и образователна цел без каквито и да е връзки и/или одобрения от/за тях. Всички споменати ресурси и материали са поместени на уебсайта с чисто обучителна цел. Полагаме максимални усилия да предоставяме актуална и качествена информация. В никакъв случай не можем да гарантираме за постигането на конкретни резултати в следствие от нейното прилагане. Ако имате въпроси, свържете с нас. С удоволствие ще съдействаме.

    Автор: Силвия Георгиева

    Menu