Светлина и цвят

Каква е играта на светлина и цвят?

Несъмнено вече сте се опитали да съчетаете цвета на вашия килим или друг предмет във вашия интериор с определен цвят от цветова таблица, а когато боядисате стена с този цвят е напълно различно от това, което сте очаквали. Това се нарича метамеризъм.

Метамерията се наблюдава, когато един и същи цвят изглежда различно при различно осветление. Някои цветове като тъмнокафяв, някои нюанси на сивото, лилаво-люляк и сиво-жълти нюанси са по-чувствителни към това явление. Затова избирайте цветовете си под различни източници на светлина.

Видът светлина, който влиза или свети в стаята, е много важен при избора на правилния цвят.

Пряка слънчева светлина

Светлина и цвят
Пряка Светлина

Директната слънчева светлина се счита за идеалната светлина при избора на цветове, тъй като осигурява перфектен баланс между топъл (жълта слънчева светлина) и студен (синьо небе) спектър. Северното сияние е най-студено, докато южното е по-топло. В слънчевите стаи можете ясно да видите, че пряката слънчева светлина има най-естественото цветово отражение. 

Непряка слънчева светлина

Естествената слънчева светлина не е постоянна, тя се променя от изгрев през следобедното слънце до следобедно слънце. Красивото следобедно слънце придава топъл характер на цветовете в стаята.

Изкуствена светлина

Топла светлина
Топла светлина

Интерпретацията на цветовете под нажежаема жичка или халогенни петна е много по-топла, червените и жълтите цветове стават по-ярки, докато сините и сивите цветове избледняват. С модерното LED осветление можете да изберете светлина с определен интензитет, например топъл LED 2200K или пламъчно бялото е най-топлият цвят, който най-добре наподобява цвета на свещ. Този цвят има тенденция към оранжево и е по-топъл от нормалното халогенно осветление и лампите с нажежаема жичка. Следователно това е много атмосферен цвят и може да се използва отлично на закрито, за да направи цветовете топли и красиви.

 

 

 

Луминесцентни лампи
Луминесцентни лампи

С луминесцентните лампи и LED Neutral White 4000K, най-често използваният цвят в офисите. На тази светлина синьо-зелените цветове ще излязат на преден план, докато червените и жълтите цветове ще бъдат по-малко забележими.

Размерът на стаята също влияе върху нашето цветово впечатление. Колкото по-голяма е стаята, толкова по-поразителен може да бъде цветът. Цвят, който изглежда наситен и наситен на цветна мостра, може да изглежда натрапчив на голяма повърхност. Малките, тесни пространства подобряват цвета, големите пространства могат да се справят с по-наситени цветове. Добре известно е също, че по-светлите цветове увеличават усещането за пространство, а тъмните го свиват.

Попълнете контактната форма , за да получите съвети и  допълнително информация директно на вашият имейл.

  С изпращането на съобщение към нас вие се съгласявате с нашите Политики за поверителност.

  Ресурси:

  Calsini

   

  Автор: Илияна Овчарова

   

   

  Menu