Философията Фън Шуй

Философията Фън Шуй е създаване на баланс на енергиите в дома 

Feng Shui Balance
Feng Shui Balance

Целта е да се овладеят енергийните сили и да се установи хармония между индивида и неговата среда. Тази концепция произлиза от древна поема, която говори за това, че човешкият живот е свързан и протича с околната среда около него. В азиатската култура тази философия се нарича Дао, което в превод означава „пътят“. Даоизмът е пътят на природата и всички основни принципи на фън шуй отразяват природата.

Сега ще разгледаме основните части от философията на фън шуй:  петте елемента, командваща позиция и багуа:

 • Петте елемента – земя, метал, вода, дърво и огън –

идват от даоистката традиция. Въпреки че те се наричат „елементи“, те обикновено не означават действителните вещества, а по-скоро сили, които са от съществено значение за човешкия живот. Земята действа като буфер или равновесие, което се постига, когато полярностите се компенсират взаимно. Елементите са пет взаимосвързани фази от живота, които работят заедно, за да създадат цялостна система. Обикновено практиката на фън шуй работи за балансиране на тези пет аспекта във вашия дом и всяка от вашите области на живот или багуа.

За да включите елементите в живота и дома си, трябва да определите къде искате да насочите енергията си. Подобно на багуа, вие избирате една до три области от живота си, които искате да подобрите. След това укрепвате енергията си и енергията на вашия дом, като добавяте предложените цветове или форми в тази стая.

 • Багуа : Картата на Фън Шуй:

Багуа е енергийната карта на фън шуй, насложена върху плана на вашия дом. Китайската дума “багуа” се превежда като “осем области”. Всяка от осемте области се отнася до различно житейско обстоятелство, като семейство, богатство или кариера. И всяка от тези области има съответни форми, цветове, сезони, брой и земни елементи. В центъра на багуа – деветата зона – сте вие, представлявайки цялостното ви здраве. Багуа предлага систематичен начин за оценка на енергийното поле на вашата среда

 • Командната позиция: 

Командната позиция е мястото в стаята, което е най-отдалечено от вратата и не е в пряка линия с нея. Командната позиция е мястото, където искате да прекарате по-голямата част от времето си, когато сте в тази стая.  За да сте в оптимална позиция, трябва да имате ясна видимост към вратата.

 

Освен гореизброените принципи, тази древна китайска мъдрост борави с много символи с многослойни значения. Всеки от тези символи може да се използва като изображение, което да включите във вашия дом като изкуство, да го поставите върху предмети или дори да го носите със себе си. В следващите статии ще се спрем по подробно върху това как всички тези принципи и предмети могат да бъдат използвани за подобряването на движението на енергиите във вашият дом. Свържете се с нас ако и вие искате да усетите силата на пространството организирано според принципите на Фън-шуй.

Попълнете контактната форма и ще получите допълнително информация директно на вашият имейл.

  С изпращането на съобщение към нас вие се съгласявате с нашите Политики за поверителност.

  Автор:  Силвия Георгиева  

  Източници;

  //holistik.nl/feng-shui-kleur/

  //superdraft.com.au

  Menu