Фън Шуй Пет елемента

Кои са петте елемента определящи състоянието на жизнената енергия “Чи” във философията на Фън шуй?

Фън шуй разглежда света от перспективата на пет елемента или петте основни субстанции на материалния свят. Тези елементи не означават действителните вещества, а по-скоро сили, които са от съществено значение за човешкия живот. Според „Теорията на петте елемента“, всички материални неща са направени от един елемент или комбинация от петте елемента. Тези пет основни елемента са: дърво, огън, земя, метал и вода – те са градивните елементи на един добре балансиран дом и живот. Елементите са пет взаимосвързани фази от живота, които работят заедно, за да създадат цялостна система създаваща баланс и благоденствие в дома. 

Тези елементи са универсални енергийни състояния или фази на жизнената енергия “Чи”. 

Те дават насоки за тълкуване на това как енергията може да променя качеството и предназначението си и да преминава от едно състояние към друго. За да вникнете по лесно в тази теория, нека да ви дадем пример: Когато влезете в стая, зарежда ли ви тя с енергия или ви кара да се чувствате изтощени и бихте искали да напуснете бързо? Някои дни може да се събудите оживени, изпълнени с бодрост и енергия, а в други дни може да се чувствате унили и нетрудоспособни.

Според Фенг Шуй философията това е външният израз на жизнената енергия “Чи”. За да е по лесно да го обясним, нека започнем, като представим всеки от елементите, както и това как могат те да ви накарат да се почувствате. За да разберете енергиите на всеки елемент, трябва да си представите какво олицетворяват тези енергии в природата. Настройте се за вашето собствено преживяване и физическото представяне на елемента, докато ги разглеждаме един по един

fire
fire
 • Елементът Огнън:

експанзивно, бързо разпространяващо се движение, той е трансформиращ и променлив, топъл и мил преминаващ към горещ и страстен, обсебващ, силен и бурен. Свързва се с триъгълни форми, ярки и живи цветове – червен и оранжев, нажежен, искрящ и заслепяващ.

 

 

 

 

earth
earth
 • Елементът Земя:

стабилен и устойчив, трудноподвижен, земен и спокоен, тежък, центриран и подхранващ. Свързва се с  квадратни и правоъгълни форми, меки но наситени нуанси – кафяви, охра и жълти

 

 

 

 

wood
wood
 • Елементът Дърво:

нарастваща, движеща се нагоре енергия, жизнен и активен, свързан с растеж и гъвкавост (като бамбук) , Свързва се с форми на клони и цветове: зелено, и синьо-зелено

 

 

 

 

water
water
 • Елементът Водна:

дълбок, тих и мъдър или течащ, циркулиращ и свързващ, хладен и тъмен, яснота и мъдрост, безформен и вълнообразен, цветове:  Черно, тъмно сиво и тъмно синьо

 

 

 

 

 • Елементът Метал:

свиване и твърдост, точност и коректност, форми кръгове, сфери, цветове: бяло, метално и бледо сиво и бледо синьо

Как да използваме петте елемента на Фън Шуй в нашият живот и  интериор?

Прилагането на принципите на Фън Шуй в нашият живот и интериор ни дава възможност да коригираме и засилим жизнената енергия “Чи” в себе си или в пространствата, които обитаваме.

Примерно:

Eлементът метал осигурява яснота и решителност, подпомага вземането на решения, както и допринася за спиране на тревожните мисли. Металните цветове бяло, сиво и пастелни тонове и могат да доведат до усещане на студ, като главата поема контрола над сърцето, тоест това е елемент които трябва да се използва внимателно, но е много полезен когато трябва се да вземат рационални и бизнес решения.

greenery
greenery
Или да вземем елемента дърво.

Този елемент принадлежи на пролетта, с игриво, наивно и нахално неспокойно усещане. Свързан е с зеленият цвят и енергията на непокорното сърце, което не се съобразява с преобладаващите норми и нрави. Това е елемент, който носи обновяваща енергия в живота ви, например под формата на куп зелени и цъфтящи растения на вашия балкон.

Елементите трябва плавно да се вливат един в друг и заедно да образуват цялостен конструктивен цикъл.

При лоши комбинации тези елементи също могат да се отслабят, дори отричат взаимно. Тогава говорим за разрушителен цикъл и нуждата да се подобри жизнената енергия “Чи” 

Попълнете контактната форма и ще получите допълнително информация директно на вашият имейл.

  С изпращането на съобщение към нас вие се съгласявате с нашите Политики за поверителност.

  Автор:  Силвия Георгиева  

  Източници;

  //holistik.nl/feng-shui-kleur/

  //superdraft.com.au

  Menu