Какво е цветова психология и цветна терапия?

Теорията на цветовете и базираните на нея стратегии формират фундаментална основа за създаване на хармоничен дизайн. Но какъв е психологическият ефект от вашите решения върху вашето психическо и физическо благополучие, здравето ви и душевното благосъстояние? Какво е цветна терапия и как да се възползваме?

Цветова психология

Цветовете играят важна роля в нашето ежедневие. Малки промени в цвета могат да доведат до  голяма разлика в усещането на пространството. Културните характеристики предавани от поколение на поколение играят също важна роля тук. Цветовата психология изследва дали и колко силно цветовете влияят на нашите мисли и чувства. Зад това стоят предпочитания, асоциации и културно-исторически значения. Хората винаги са използвали символиката на цветовете, за да изразят сила, чувства и емоция. Познаването на значението на цветовете ни помага да опознаем себе си по-добре. Основен това е и ключ към познанието на психологията на цветовете. Така може да разберем вземането на определени решения на подсъзнателно ниво, което може да ни помогне да бъдем по-малко податливи към манипулиране. Какво се случва в мозъка ни и какъв огромен манипулативен ефект имат цветовете, се изследва по-интензивно през последните десетилетия от цветовата психология.

Цветна терапия
Цветна терапия

Цветна терапия 

Психологическите ефекти на цвета са универсални. Цветовете влияят на нашето подсъзнание, много повече, отколкото си мислим. Цветът ни влияе през целия ден. Но ние сме наясно с избора или решенията, които вземаме въз основа на цвета в 20% от случаите. Това е така, защото обикновено правим това несъзнателно. Възприемането на цветовете започва като физическо преживяване. Когато информацията, която виждаме, пътува и стигне до хипоталамуса на мозъка – който контролира нашия метаболизъм, модели на сън, поведение и апетит – се задейства емоционален отговор. Именно тези реакции ще разгледаме в нашата статия  „Приложна психология на цветовете в дизайна“. Тук ще прочетете как различните цветове и стилове на дизайн влияят на нашите мисли, чувства и поведение. В цветовата терапия се смята, че различните цветове могат да лекуват различни състояния на физическо и психическо неразположение. Цветотерапевтите вярват, че липсата на определен цвят в тялото ви може да е отговорна за вашето жизнено състояние. 

Свойствата на цветовете 

Във следващите статии, ще разгледаме цветовете, използвайки цветовото колело на Йоханес Итен. Ще обърнем внимание на свойствата на цветовете и психологичните ефекти които създават в интериора. Ще разгледаме на най-често използваните цветове в цветовата терапия и как можете да използвате тези цветове за да подобрите психическото и физическото си здраве.

 

 

Попълнете контактната форма и ще получите допълнително информация директно на вашият имейл.

    С изпращането на съобщение към нас вие се съгласявате с нашите Политики за поверителност.

    Моля, имайте предвид, че всички продукти и/или имена на марки™ или запазени марки® споменати на уебсайта са собственост на техните притежатели. Ако сме използвали техните имена, то е било само с информативна и образователна цел без каквито и да е връзки и/или одобрения от/за тях. Всички споменати ресурси и материали са поместени на уебсайта с чисто обучителна цел. Полагаме максимални усилия да предоставяме актуална и качествена информация. В никакъв случай не можем да гарантираме за постигането на конкретни резултати в следствие от нейното прилагане. Ако имате въпроси, свържете с нас. С удоволствие ще съдействаме.

    Автор: Силвия Георгиева

    Menu