Цветова комбинация. Цветно колело

Какво е цветова комбинация и как да я направим парвилно?

Цветното колело на Йоханес Итен

Излъчването на вашия интериор зависи от правилната цветова комбинация на боите за стени, тапетите, завесите и другите елементи в интериора. Този избор влияе на вашето физическо, емоционално и психично здраве и цялостно благополучие . Швейцарският абстрактен художник Йоханес Итен залага основните правила за избор на цветове през 30-те години на миналия век.  Неговото цветно колело се счита за основа на теорията на цветовете. Тук са заложени някои основни правила, които можете да следвате при избора на боите за стени, тапетите, завесите и т.н.

 

Дванадесет чисти цвята

колело на цветовете
колело на цветовете

Колелото се състои от дванадесет чисти цвята. Три основни цвята в центъра на кръга: жълто, червено и синьо.  Вторият кръг от вторични цветове се създава, когато смесите два основни цвята.  Например, жълтото и червеното правят оранжево, жълтото и синьото води до зелено, а синьото и червеното заедно правят лилаво. Всеки цвят в цветното колело има свой собствен характер, значение и послание.

 

Първичен, вторичен и третичен цвят

Външният пръстен се състои от първичен, вторичен и третичен цвят.  Последните се създават чрез смесване на основен цвят с вторичен цвят.  Цветното колело се състои от едната половина от топли цветове, червено, жълто и оранжево, а другата половина от студени цветове, базирани на синьо, зелено и лилаво.

 

теория на цветовете
теория на цветовете

Теория на цветовете

Теорията на цветовете описва възприятията и психологическите ефекти на контраст.а между  “топли” и “хладни” цветове. Според теорията на цветовете, топлите цветове изпъкват или изглеждат по-активни в в заобикалящата ни среда. Студентите цветове са склонни да се отдръпнат и да не ни натоварват. Използвани в интериорния дизайн или модата, се казва, че топлите цветове възбуждат или стимулират хората. Студените цветове успокояват, отпускат и не натоварват. Тези ефекти се дължат на по-високата наситеност и светлина стойност на топлите пигменти за разлика от студените пигменти. Когато говорим за цвят, със сигурност трябва да го свържем осветеността. Когато един цвят се гледа на дневна или изкуствена светлина може да изглежда по различен начин.

цветова комбинация
цветова комбинация

Цветовете влияят на всички

И така, цветовете влияят на всички, физиологично и емоционално, навсякъде и през цялото време. Осъзнаването на това влияние е първата стъпка към използването на цветовете по полезен начин. Цветът се обработва не само в зрителната кора на мозъка, но и в по-сложни области, отговорни за паметта и емоциите. Цветовете са много повече от просто визуална информация, те са в състояние да предизвикат емоционални реакции. Понякога всичко, което е необходимо, за да разберем как един цвят лично ни влияе, е малко наблюдение и експериментиране с различни цветове. Примерно кафявото е тъмен, ненаситен топъл цвят, който малко хора смятат за визуално активен или психологически възбуждащ. Кафявото е цветът на дървото или земята. Нарича се още тъмен вариант на портокал. Точно като в кафява кръчма, цветът ви дава усещане за топлина и уют. Кафявото е цвят, който се приписва повече на мъжете.

Попълнете контактната форма и ще получите допълнително информация директно на вашият имейл.

    С изпращането на съобщение към нас вие се съгласявате с нашите Политики за поверителност.

    Моля, имайте предвид, че всички продукти и/или имена на марки™ или запазени марки® споменати на уебсайта са собственост на техните притежатели. Ако сме използвали техните имена, то е било само с информативна и образователна цел без каквито и да е връзки и/или одобрения от/за тях. Всички споменати ресурси и материали са поместени на уебсайта с чисто обучителна цел. Полагаме максимални усилия да предоставяме актуална и качествена информация. В никакъв случай не можем да гарантираме за постигането на конкретни резултати в следствие от нейното прилагане. Ако имате въпроси, свържете с нас. С удоволствие ще съдействаме.

    Автор: Силвия Георгиева

    Menu