Mодерни цветове за стени, как и кога?

Цветовете са отличен начин да изразите себе си – от съчетаването на модерни цветове за стени до създаването на настроение със стратегически разположени цветове. Разбирането на психологията на цветовете ще ви помогне да изберете правилната боя за стените си, да направите дома си по-красив и да се уверите, че обичате да живеете в него.

За да максимизирате пространството си и да получите префектни резултати, не е достатъчно да следвате тренда, създаден от водещите дизайнери. Опитайте се да следавате следните стъпки:

Как да определите вашите цветови комбинации и цветова палитра

Групирайте събрания материал/тестери за боя, завеси, тапети/ и отговорете на следните въпроси:

Предпочитате меки, топли цветове като червено, оранжево и жълто?

Идея: Ако предпочитате меки, топли цветове като червено, оранжево и жълто в дома си, имаме предложение за вас: Независимо дали сте замислили голямо пространство или просто малка площ, в която искате да добавите цветен щрих, ние имаме решение. Започнете например с  изумруден цвят – свеж и приканващ дълбок тон, който ще накара всяка стая да се почувства по-уютна. Можете да го допълните с кремавожълто, което ще добави текстура и дълбочина на помещението – създавайки ефекта на слънчева светлина, която прониква в пространството. А за нотка на чиста радост добавете Космическо оранжево; то ще озари стаята със здравословна доза енергия.

Или предпочитате по-хладни цветове като синьо, зелено

Идея: Зеленото има леко успокояващо действие, омекотява изразяването на емоционалната лабилност, спомага за заспиването, има положителен ефект върху когнитивните способности. Зеленото е подходящо в помещенията за сън и почивка. Синьото намалява вътрешния стрес, подобрява настроението, помага да се настроите за работа, повишава интереса към познавателната дейност, създава безопасна и комфортна среда. Този цвят е подходящ за кътове за работа/ home office/.

Предпочитате много многоцветен интериор или близки цветове?

Идея: Забелязахте, че имате любим цвят, но не можете да решите коя цветова схема би подхождала най-добре на стаята ви. Всяка стая/място има основни и второстепенни цветове. Основните цветове в стаята създават атмосфера, в която всички останали цветове да играят, това са цветове за стени, тъй като те обикновено са по-тъмни от другите цветове в стаята ви.  Вторичните цветове са по-светли от основните и се използват за описване на дълбочина и текстура. Тук трябва да обърнете внимание на яркостта и наситеността на цвета, като акценти можететд а използвате модерни цветове за стени. Цветовете, които харесвате или смятате, че ще си подхождат, разположете един до друг, за да можете лесно да ги сравните.

Искате ли енергично жилищно пространство или тиха среда?

Идея: Според психологията на цветовете синьото и зеленото ни успокояват, докато жълтото и червеното ни възбуждат. Цветове като червено и оранжево съдържат високи нива на енергия, докато за синьото е установено, че насърчава релаксацията. За да създадете релаксиращо пространство, използвайте цветове като синьото, с това можете да си  помогнете за намаляване на стреса.

Какви цветове на природата ви привличат?

Идея: Може би това е изгревът, залезът или просто смяната на сезоните. Каквото и да е любимото ви време от годината аксесоар или произведение на изкуството може да ви помогне да уловите и изразите този момент от живота си. Това могат да бъдат принтове,  вдъхновени от ботаниката;  изображения от някои от най-добрите световни художници, снимки или осветителни тела.

Как цветовете, които бихте искали да видите на стената си кореспондират с цвета на вашия под?

Идея: Подовете в дома ви са важна част от декора по много причини. Подовата настилка се вижда от всеки ъгъл на помещението, така че дори най-големите пространства могат да изглеждат по-малки и по-интимни с подходящата подова настилка. Второ, той задава тона на цялото помещение, като ви помага да създадете цветова палитра около единна визия.

Подът също може да поглъща голямо количество светлина, затова когато изберете по-тъмни цветове, предвидете освежаване на  прозорците и по-светли цветовете на стените. За да затоплите помещението, използвайте светъл декор с по-топли тонове като кафяво и жълто.

Светлите подове позволяват на стените да заблестят и помагат цветовете да изглеждат по-ярки. Един светъл под може визуално да увеличи кухнята,  докато един по-тъмен под привлича визуалния интерес към съседната или противоположната стена, като по този начин създава усещане за по-голяма площ.

Съберете всички мостри и мостри в стаята, където ще ги използвате

модерни цветове за стени
модерни цветове за стени

Светлината, цветът на мебелите ви, цветът на вашия килим, паркет и сенките от дърветата навън могат да повлияят на избора ви на цвят. Колкото по-голяма е стаята, толкова по-голям е цветният ефект. Повторете цветовете в аксесоари като абажури, възглавници, завеси и др. Най-добре е да не използвате определен цвят само веднъж, защото тогава няма да получите желания резултат.

В крайна сметка трябва да обичате всички избрани от вас цветове, материи и текстури. Комбинацията трябва да е приятна за окото и да ви кара да се чувствате добре.

 

Автор: Илияна Овчарова

Повече прочетете в статията: Комбинация на цветове за стени

Или

Попълнете контактната форма , за да получите съвети и  допълнително информация директно на вашият имейл.

    С изпращането на съобщение към нас вие се съгласявате с нашите Политики за поверителност.

    Ресурси:

    Calsini, DesignIS

    Menu