Вълна – от монголските степи до тапет в спалнята

История

 Малко хора знаят, че най-вероятните изобретатели на филца от вълна са степните монголски народи. Тези забележителни хора са били с основен поминък животновъдството, а превозното им средство – конете. И до днес, макар и с по-облекчени битови условия, те живеят в дивите степи. Годишният им календар е обвързан с миграцията на животните и се налага да се преместват на юг или на север, за доставят нужната храна на своите питомци. Традиционният преместваем дом на монголците е юртата. Тя е изградена от дървено скеле, а стените от сплъстена вълна – филц/плъст.

Легенда разказва, че за да се облекчат от дългото яздене през степта, ездачите започнали да използват подстриганото руно вълна като седло. От триенето и потта  на коня се образувала първата плъст. Тя била мека и в същото време здрава материя, която се превърнала в централен елемент от интериора на монголците. А традицията за ръчното изработване на тази вълшебна материя е жива и днес.  Използват я за защитно покривало на юртите от сняг и дъжд, за стени, за “тапет” в спалнята или дневната, за изящен килим.

Нетъкан текстил с уникални свойства

 Забележителните физически и художествени характеристики на филца от вълна не престават да будят интерес и у съвременни художници и декоратори в областта на интериорния дизайн. 

Структурата и химичния състав на вълненото влакно, предопределят физическите характеристики на филца като изключително / ефективен  топло и шумоизолатор. Текстилната структура е дишаща и в същото време влагоизолираща. Известни са и научни изследвания, които доказват способността на филца от естествена вълна да пречиства въздуха, като улавя финни прахови частици и тежки метали.

Относно възможностите на филца като естетическо изразно средство, можем да говорим на дълго и широко. Достатъчно е да се знае, че техниката на изработка позволява както гладки, така и релефни и ажурни повърхности. А за цветовете, само въображението може да ни ограничи.

Съвременни тенденции и екологичен интериор

 Живеем в интересни и сложни времена, в които душите ни копнеят за природа, а умовете ни препускат в безкрайните виртуални полета…

Умората от бързото живеене все повече засилва потребността за пълноценна почивка и природосъобразен начин на живот. Подобни задачи сме си поставили и ние като автори и изпълнители на интериорни концепции.

Използването на естествени материали и цветовата палитра на природата, са част от нашите решения за здравословен и релаксиращ интериор. В този смисъл, ние разработваме един нов за пазара продукт от добре познатата ни вълна. Става дума за тапет от естествен вълнен филц. На този етап, той се проектира за всеки конкретен интериор и се изработва ръчно по традиционния метод на монголите, а резултатът е впечатляващ и неповторим. 

Вълна
Вълна

Вълненият тапет е подходящо допълнение за дневната, хола, спалнята или антрето. Създава изключителен уют, елегантност и топлина в пространствата. Успешно се комбинира с кожа и дърво. Ако пък сте заложили на студената гама на естествния камък или кованото желязо, вълнените тапети ще се впишат чудесно като контрапункт и ще стоплят избраното от вас пространство.

 

 

Вълнен тапет
Вълнен тапет

Ентусиазмът ни не спира до тук. Работим по продуктова линия фабрично производство на вълнени тапети. Подробностите все още са фирмена тайна. Надяваме се така да успеем да предоставим по-широка гама от продукти и решения за нашите клиенти. За  нас е радост да  работим по щури идеи и да сбъдваме мечти.

Попълнете контактната форма и ще получите допълнително информация директно на вашият имейл.

    С изпращането на съобщение към нас вие се съгласявате с нашите Политики за поверителност.

    Автор:  доктор Миглена Цвяткова     

    Menu