Керамика – избор и приложения

Какво е керамика?

Керамика – избор и приложения.

Думата “керамика” произлиза от гръцкото “kéramos”, което в буквален превод означава “глина за съдове”. Съдовете, направени от керамика са били незаменими за консервиране на храни и напитки, още  от праисторически времена. 

Изкуството на керамиката датира от преди около 10 000 години, а данните сочат, че първоначалното й изобретяване е от населението на Япония и населението на Сахара. 

Керамика

Тогава керамиката е била материал, който се е състоял от глина на основата на алуминиев силикат. Цветът й е варирал от сиво до червеникаво, в зависимост от количеството съдържание на железен оксид. Лесна за моделиране когато е влажна, и много здрава, когато бъде изпечена, от нея главно са били изработвани съдове и контейнери за съхранение на различни продукти. 

 

През годините, технологията на изработка и състава на керамиката са преживели огромно развитие. Нейното приложение е придобило изцяло ново измерение.

Керамика

Плод на многобройните изследвания е усъвършенстван продукт. Смес от различни материали като каолин, фелдшпат, кварцов пясък и гранитен прах. Тези суровини значително подобряват свойствата и издръжливостта на керамиката Така е възможно нейното дълготрайно и неограничено полагане във вътрешни и външни пространства. 

 

 

В нашия живот срещаме керамиката навсякъде, не случайно я определяме като максимално естествена защото идва от недрата на Земята, екологично чиста, без съдържание на пластмаса и напълно рециклируема, която продължава своя жизнен цикъл преродена в нещо ново. 

Свойства

Керамика – избор и приложения
Керамика – избор и приложения

Керамиката е един от най-хигиеничните материали за полагане .Не представлява благоприятна среда за развитие на бактерии, но пък е лесно почистващ се с всякакви домакински препарати. 

 

 

Освен това, керамиката няма никакъв мирис, не се променя във времето, винаги изглежда като току-що положена. 

Изцяло негорима и безопасна, не отделя токсични вещества по време на пожар, практична е, здрава, позволява изработка на многобройни размери, повърхности и декорации. 

Керамиката е идеална за полагане във всеки аспект, може да бъде на под, на стена, върху мебелите, като работен плот, плот на маса, а защо не в градината или в гаража?

Изброените качества са само част от безкрайния свят на керамиката. 

Следете нашите публикации за още от тайните на този вечен материал.

Попълнете контактната форма и ще получите съвети и  допълнително информация директно на вашият имейл.

    С изпращането на съобщение към нас вие се съгласявате с нашите Политики за поверителност.

    Моля, имайте предвид, че всички продукти и/или имена на марки™ или запазени марки® споменати на уебсайта са собственост на техните притежатели. Ако сме използвали техните имена, то е било само с информативна и образователна цел без каквито и да е връзки и/или одобрения от/за тях. Всички споменати ресурси и материали са поместени на уебсайта с чисто обучителна цел. Полагаме максимални усилия да предоставяме актуална и качествена информация. В никакъв случай не можем да гарантираме за постигането на конкретни резултати в следствие от нейното прилагане. Ако имате въпроси, свържете с нас. С удоволствие ще съдействаме.

     

    Menu