Цветови свойства. Тюркоазено и зелено

Тюркоаз. Цветови свойства

В цветовата психология тюркоазът има ясно очертани цветови свойства: означава яснота на мислене и дружелюбност. Подобно на синьото, цветът символизира откритост и сериозност.

Цветови свойства
Цветови свойства

Тюркоаз създава емоционален баланс, предпоставка за уравновесен и спокоен живота. Цветът смесва хармонията на синьото, растежа на зеленото или енергията на жълтото. Тюркоазът е специален цвят, който може да вдъхнови с идеи и да подобри концентрацията. Излъчва положителна енергия, без да се натрапва. Той остава мек и в същото време държи контрол. 

 

Тюркоазът има свой собствен път

Тюркоазът, кръстен на скъпоценния камък, е красив кралски цвят. Тюркоаз има свой собствен път, прави нещата по различен начин и понякога дори обратното на очакванията. Но винаги се стреми да направи света малко по-красив. Красивият холистичен интериор с тюркоаз същто е свързан с баланса. За това е важно този цвят да се комбинира с цветове, които го балансират. Една много интересна възможност е комбинация тон в тон със зелени и сини тонове. В работните пространства не се колебайте да експериментирате и комбинирате тюркоазено с весели и вдъхновяващи цветове като червено, оранжево. 

 

Тюркоазът е смел и интригуващ цвят 

Въпреки че тюркоаза можете да създадете успокояващ ефект в дома, той също е доста смел и интригуващ цвят цвят. Земните тонове се съчетават много добре с тюркоаза споеред неговите цветови свойства, като бежово, тъмно кафяво и оранжево-кафяво. Тези комбинации ще придадат на интериора по-топъл вид. Когато се стремте към  красиви контрасти в холистичният интериор, тюркоазено, оранжево и розово са много хубави ясни цветови комбинаций. С тях можете да се постигнат много хубави и изненадващи ефекти. За да омекоти усещането на пространството, може да се съчетае с популярни неутрални цветове като топло бяло и сиво. 

тюркоазен цвят интериор
тюркоазен цвят интериор

Зелен цвят. Цветови свойства

Зеленото е цветът на природата, буйната трева и на свежите листа. Следователно цветът е символ на самия живот, на естествеността, плодородието, надеждата и хармонията, постоянството, авторитетът и автономността. Представлява самочувствие и висока претенция за статус или достойнство. Също така е символ на силната екологична осведоменост. 

Цветови свойства
Цветови свойства

Цветът на природата ни отпуска и успокоява

Цветът на природата отпуска нервната система и потиска глада. Зеленото може да понижи кръвното налягане и действа успокояващо. Той съчетава радостта в жълто със спокойствието в синьото. Цветът ни отпуска и успокоява, затова това зеленото се свързва и с изцеление, здраве и баланс. Според хроматерапевтите може да помогне за облекчаване на стреса. Това е положителен цвят с асоциации като баланс, хармония, равновесие, обновление, доверие, безопасност, свобода  и просперитет. 

 

Зеленото е цвят на творчеството 

 Когато носите зелени дрехи, казвате, че мислите творчески и сте готови да работите заедно. Отрицателните асоциации свързани със зеленото са скуката, ревността – израза зелен от завист и съпротивата.

Аварийните изходи са обозначени със зелени знаци. Зелените светофари, от друга страна, показват, че можем да пътуваме свободно и безопасно. Като синьото, така и зеленото е релаксиращ, успокояващ цвят, които също излъчва енергия и сила.  Зеленото, от друга страна, прави хората по-креативни в работата. 

Цветови свойства
Цветови свойства

Зеленото стимулира концентрацията и креативността 

Тъй като зеленото стимулира концентрацията и креативността, то е най-добрият избор в офиса.  Светлозелените тонове също осигуряват жива добавена стойност в други стаи и особено в кухнята. Зеленото пространство осигурява спокойствие и релаксация и облекчава нервността и безпокойството. Цветът придава на стаята хармония, баланс и равновесие. Много подходящ е и за спалнята!

Автор: Силвия Георгиева

Попълнете контактната форма и ще получите допълнително информация директно на вашият имейл.

    С изпращането на съобщение към нас вие се съгласявате с нашите Политики за поверителност.

    Моля, имайте предвид, че всички продукти и/или имена на марки™ или запазени марки® споменати на уебсайта са собственост на техните притежатели. Ако сме използвали техните имена, то е било само с информативна и образователна цел без каквито и да е връзки и/или одобрения от/за тях. Всички споменати ресурси и материали са поместени на уебсайта с чисто обучителна цел. Полагаме максимални усилия да предоставяме актуална и качествена информация. В никакъв случай не можем да гарантираме за постигането на конкретни резултати в следствие от нейното прилагане. Ако имате въпроси, свържете с нас. С удоволствие ще съдействаме.

    Menu