Въздействие на цветовете

Въздействие на цветовете
Въздействие на цветовете
Въздействие на цветовете

Какво друго може да влияе при избора на цветове за стени, освен вече засегнатите теми в нашия блог?

В статията Боя за стена. Цвят и текстура обърнахме внимание на цвета и текстурата.

А в статията  Светлина и цвят  на връзката между цвят и светлина.

Друго, за което да мислим при съчетаване на цветове в интериора е тяхното отношение един към друг.

Теория на цветовете и тяхното въздействие създава френският химик Мишел Саутърн Шеврьол (1786 – 1889). Той открива, че нашето цветово възприятие се влияе от околните цветове.

Цвят, заобиколен от друг цвят, влияе върху начина, по който възприемаме цвета.

Например, бяла стена може да изглежда розова, ако килимът е червен. Допълнителните цветове, като червено и зелено, лилаво и жълто, поставени един до друг увеличават яркостта си. Две еднакви проби от едно и също сиво изглеждат различно на бял фон или на тъмен фон.

Всички цветове, в комбинация с други цветове в една и съща среда, влияят един на друг и могат да изглеждат по-ярки или по-силни и/или различни отколкото, ако се възприемат по отделно.

Това важи с пълна сила при комбиниране на цветове в интериора.Имайте предвид, че дори малък оранжев акцент може да направи зелената Ви стена да изглежда по-ярка, отколкото, ако поставите тъмно сив диван.

Как можете да проверите това?

Изберете от 4 различни фона, за да видите как се променя даден цветът. Стандартно експериментът се прави с бяло, черно, червено, зелено. Но фоновите цветове могат да бъдат тези, между които се колебаете, на техния фон поставяйте последователно цветната мостра, за да усетите разликата.

Автор: Илияна Овчарова

въздействие на цветовете
въздействие на цветовете
въздействие на цветовете

Още не сте открили отговора на въпроса: “Как да съчетаем цветовете в интериора?”. Попълнете контактната форма , за да получите съвети и  допълнително информация директно на вашият имейл.

    С изпращането на съобщение към нас вие се съгласявате с нашите Политики за поверителност.

    Ресурси:

    Calsini

    Моля, имайте предвид, че всички продукти и/или имена на марки™ или запазени марки® споменати на уебсайта са собственост на техните притежатели. Ако сме използвали техните имена, то е било само с информативна и образователна цел без каквито и да е връзки и/или одобрения от/за тях. Всички споменати ресурси и материали са поместени на уебсайта с чисто обучителна цел. Полагаме максимални усилия да предоставяме актуална и качествена информация. В никакъв случай не можем да гарантираме за постигането на конкретни резултати в следствие от нейното прилагане. Ако имате въпроси, свържете с нас. С удоволствие ще съдействаме.

    Menu